Ηλεκτρικές δοκιμές/μετρήσεις
ΠΑΡΚΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΙ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ
H μέτρηση της ειδικής αντίστασης του εδάφους (Πρότυπο IEEE Std. 81) αποτελεί πρώτο και σημαντικό βήμα για τον βέλτιστο σχεδιασμό του συστήματος γείωσης. Πραγματοποιείται πριν την εγκατάσταση της γείωσης σε πολλαπλούς άξονες και διαφορετικά βάθη ώστε να προσεγγιστεί η πολυστρωματική δομή του εδάφους.
Η μέτρηση της αντίστασης γείωσης (Πρότυπα IEEE Std. 81, ANSI IEEE Std. 80:2013, HD 637) πραγματοποιείται μετά το πέρας της εγκατάστασης του συστήματος γείωσης και σε συνδυασμό με τις μετρήσεις βηματικών τάσεων και τάσεων επαφής αποτελεί ένδειξη της αποτελεσματικότητας του συστήματος γείωσης. Συνήθως, η μέτρηση της αντίστασης γείωσης είναι αναγκαία για την λήψη έγκρισης λειτουργίας της εγκατάστασης και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει συγκεκριμένη απαίτηση της τιμής της από κατασκευαστικές προδιαγραφές ή προδιαγραφές κρατικών φορέων.
Η μέτρηση των βηματικών τάσεων και τάσεων επαφής (Πρότυπα IEEE Std. 81, HD 637) πραγματοποιείται μετά το πέρας της εγκατάστασης και εξασφαλίζει την ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού. Οι τιμές των αναπτυσσόμενων βηματικών τάσεων στην περιοχή της εγκατάστασης, καθώς και των τάσεων επαφής κοντά σε προσβάσιμα μεταλλικά στοιχεία θα πρέπει να μην ξεπερνούν συγκεκριμένα όρια ασφαλείας που καθορίζονται από διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές.
ΚΑΛΩΔΙΑ – ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ
Πρόκειται για δοκιμές τύπου (Πρότυπα IEC 60502-2, IEC 60840, IEC 62067, BS 7870-4.10, BS 7870-4.20, BS 7835, BS 6622, SANS 1339), στις οποίες εξετάζεται η αντοχή της μόνωσης σε κρουστικές τάσεις (1,2/50μs). Το κριτήριο αποδοχής είναι να μην υπάρξει διάτρηση της μόνωσης, του εξεταζόμενου καλωδίου ή μετασχηματιστή.
Σκοπός της δοκιμής VLF (Πρότυπα IEEE Std 400.2, ΕΛΟΤ HD 620, ΕΛΟΤ ΕΝ 60229) είναι να διαπιστωθεί εάν η εγκατάσταση του υπό έλεγχο καλωδίου έγινε με επιτυχία, οπότε το καλώδιο μπορεί να ηλεκτριστεί χωρίς πρόβλημα. Ελέγχεται: α) εάν το καλώδιο κατά την εγκατάσταση του έχει υποστεί μηχανικές καταπονήσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν προκαλέσει υποβάθμιση της μόνωσης και β) αν η τοποθέτηση των ενδιαμέσων συνδέσμων (μούφες) και των ακροκιβωτίων τερματισμού έγινε με επιτυχία, ώστε το καλώδιο να λειτουργήσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές στο σύνολό του.
ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΧΩΡΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Η μέτρηση της αντίστασης γείωσης (Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 1081, Οδηγία 1/2004 Υπουργείου Υγείας) των τοποθετημένων ελαστικών καλυμμάτων δαπέδου, σε κρίσιμους χώρους νοσοκομείων (Χειρουργεία, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, Αξονικούς/Μαγνητικούς Τομογράφους κ.λπ.) είναι πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, καθώς και για την απρόσκοπτη λειτουργία του ιατρικού εξοπλισμού.
ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΙ, ΚΥΤ
Οι γραμμές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ο εξοπλισμός των κέντρων υπερυψηλής τάσης, των υποσταθμών υψηλής τάσης και των κέντρων διανομής όλων των τύπων του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν διατάξεις που παράγουν ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία εξαιρετικά χαμηλών συχνοτήτων. Η μέτρηση της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου και της μαγνητικής επαγωγής (Πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ 61786-01, IEC 61786-2, ANSI IEEE Std. 644) σε σημεία όπου υπάρχει ανθρώπινη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις γραμμών και υποσταθμών του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού.
Θα χαρούμε πολύ να σας ακούσουμε!
Παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για όποιες πληροφορίες χρειάζεστε.