Πιστοποίηση CE

Oι κατασκευαστές προϊόντων είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για να επισημάνουν το προϊόν τους με τη σήμανση CE και να κάνουν τη Δήλωση Συμμόρφωσης (να δηλώσουν, δηλαδή, τη συμμόρφωση και την τεχνική εναρμόνιση με όλες τις εφαρμοστέες κοινοτικές απαιτήσεις που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια του χρήστη που επιβάλλει η σχετική νομοθεσία). Η σήμανση CE αποτελεί διαβατήριο για την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Είναι αποκλειστική ευθύνη του κατασκευαστή να προβεί στην αξιολόγηση της συμμόρφωσης του προϊόντος του, να δημιουργήσει τον κατάλληλο τεχνικό φάκελο (τεχνική τεκμηρίωση), να εκδώσει τη Δήλωση Συμμόρφωσης ΕΚ και να επιθέσει στο προϊόν τη σήμανση CE. Οι διανομείς οφείλουν να επαληθεύσουν την ύπαρξη και παρουσία της σήμανσης CE και της απαραίτητης τεκμηρίωσης υποστήριξης. Πολλές φορές απαιτείται η παρέμβαση κοινοποιημένου οργανισμού για ανεξάρτητη αξιολόγηση της συμμόρφωσης του προϊόντος.
Για να εναρμονίσει τεχνικά ένας κατασκευαστής τα προϊόντα του ως προς τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι πολύ σημαντικό αρχικά να προσδιορίσει τις Οδηγίες που αφορούν το προϊόν και τα εναρμονισμένα πρότυπα που εφαρμόζονται για την τεκμηρίωση της συμμόρφωσής του, και να διεξάγει τις απαραίτητες δοκιμές / ελέγχους. Ειδικότερα στην περίπτωση ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οι τρεις βασικές ευρωπαϊκές Οδηγίες που έχουν εφαρμογή είναι οι εξής:
α) Low Voltage (LVD) Directive 2014/35/EU σκοπός της οποίας είναι να εξασφαλίσει ότι το ηλεκτρολογικό υλικό πληροί τις απαιτήσεις που εγγυώνται υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας και ασφάλειας των προσώπων, των κατοικίδιων ζώων και της ιδιοκτησίας, με ταυτόχρονη κατοχύρωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.
β) Electromagnetic Compatibility (EMC) Directive 2014/30/EU η οποία στοχεύει στο να εξασφαλιστεί η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς μέσω της απαίτησης για συμμόρφωση του εξοπλισμού προς ένα επαρκές επίπεδο ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας.
γ) Radio Equipment Directive (RED) 2014/53/EU η οποία θεσπίζει κανονιστικό πλαίσιο για τη διαθεσιμότητα ραδιοεξοπλισμού στην αγορά και για τη θέση του σε λειτουργία στην Ένωση.
Τις παραπάνω βασικές Οδηγίες Συμμόρφωσης συνήθως συνοδεύουν και εξειδικευμένες Οδηγίες, ανάλογα με το περιβάλλον λειτουργίας του εκάστοτε προϊόντος και πιθανές ειδικές απαιτήσεις (π.χ ιατρικό ή στρατιωτικό περιβάλλον).
Για τις απαιτούμενες δοκιμές του προϊόντος και τον έλεγχο της συμμόρφωσής του υπάρχουν αξιόπιστα εργαστήρια δοκιμών και μετρήσεων στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας), τα οποία είναι διαπιστευμένα και διαθέτουν υποδομές και εξοπλισμό, ώστε να πραγματοποιούν δοκιμές και μετρήσεις σύμφωνα με τα πρότυπα που προβλέπονται στις εναρμονισμένες οδηγίες. Το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ. – www.esyd.gr), ως ο εθνικός οργανισμός διαπίστευσης της Ελλάδας, αποτελεί την πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών σχετικά με τα διαπιστευμένα ελληνικά εργαστήρια. Το Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι διαπιστευμένο εργαστήριο για τη διεξαγωγή δοκιμών ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας σύμφωνα με την οδηγία 2014/30/EU.

Θα χαρούμε πολύ να σας ακούσουμε!

Παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για όποιες πληροφορίες χρειάζεστε.