Δοκιμές και μετρήσεις σε
Αιολικά Πάρκα
Η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων οδηγεί στην αναγκαιότητα σχεδίασης και κατασκευής κατάλληλων συστημάτων γείωσης, τα οποία θα εξασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους. Προκειμένου να σχεδιαστεί και να μοντελοποιηθεί το σύστημα γείωσης είναι απαραίτητο να καθοριστεί το Πρότυπο, με το οποίο θα γίνει η σχεδίαση, και να διευκρινιστούν τα απαιτούμενα στοιχεία, όπως το είδος του εδάφους (διστρωματικό, τριστρωματικό, κ.λπ.), η μορφολογία του εδάφους, το ρεύμα σφάλματος (μέγιστη τιμή, διάρκεια σφάλματος, συχνότητα), το βάρος του ανθρώπου (που θα βρεθεί στη θέση του σφάλματος) καθώς και ο προϋπολογισμός που διατίθεται για τη σχεδίαση – κατασκευή. Επιπλέον, εφ’ όσον δεν είναι καθορισμένα το ρεύμα βραχυκύκλωσης και η διαστασιολόγηση των αγωγών γείωσης, θα πρέπει να δοθούν τα απαιτούμενα δεδομένα για τον υπολογισμό τους.
Τα Πρότυπα IEEE Std. 80, IEEE Std. 81 και EN 50522 περιγράφουν μεθόδους μέτρησης της ειδικής αντίστασης του εδάφους και της αντίστασης γείωσης, μεθοδολογία σχεδιασμού ενός συστήματος γείωσης, καθώς και μεθόδους υπολογισμού των βηματικών τάσεων και τάσεων επαφής. Το Πρότυπο IEC 61400-24 αναφέρεται στις απαιτήσεις της αντικεραυνικής προστασίας των ανεμογεννητριών.
Η τιμή της αντίστασης γείωσης εξαρτάται από την ειδική αντίσταση του εδάφους, η οποία μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια του έτους ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, με μέγιστη τιμή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όποτε και προτείνεται να πραγματοποιούνται οι μετρήσεις για τον προσδιορισμό της. Επιπλέον, το κάθε σύστημα γείωσης χρειάζεται να μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί μέσω φρεατίων, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η μέτρηση της αντίστασης γείωσης και των βηματικών τάσεων / τάσεων επαφής κάθε ανεξάρτητου συστήματος γείωσης τόσο κατά το στάδιο της κατασκευής όσο και όταν απαιτείται για λόγους συντήρησης ή ελέγχου. Μ’ αυτόν τον τρόπο, μπορεί, αφενός να αποδειχθεί η ασφαλής λειτουργία του συστήματος, και αφετέρου να είναι δυνατή η, ενδεχομένως απαιτούμενη, περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος γείωσης.
Τα αιολικά πάρκα εγκαθίστανται συνήθως σε ορεινές περιοχές, όπου, η ειδική αντίσταση του εδάφους παρουσιάζει υψηλή τιμή, με αποτέλεσμα πολλές φορές, το προτεινόμενο από τον κατασκευαστή, τυπικό σύστημα γείωσης να μην αποτελεί ασφαλή και αξιόπιστη λύση (προκύπτουν τιμές γείωσης μεγαλύτερες των 10Ω και αναπτύσσονται επικίνδυνες βηματικές τάσεις και τάσεις επαφής) οπότε είναι απαραίτητη η ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων ενίσχυσης και επέκτασης του συστήματος γείωσης των ανεμογεννητριών, ανάλογα με τη δομή και την τιμή της ειδικής αντίστασης του εδάφους, με σκοπό αφ’ ενός τη μείωση της αντίστασης γείωσης και αφ’ ετέρου την εξάλειψη των μη επιτρεπτών τιμών των βηματικών τάσεων και των τάσεων επαφής.
Συνεπώς, εξαιρετικά σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι αξιόπιστες μετρήσεις ειδικής αντίστασης του εδάφους, ώστε να σχεδιαστεί το καταλληλότερο και συμφερότερο σύστημα γείωσης. Επίσης, γίνεται κατανοητό πως δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός η μονοψήφια τιμή της αντίστασης γείωσης, αλλά η ασφαλής λειτουργία της ανεμογεννήτριας, για το προσωπικό και τον εξοπλισμό, σε όλη τη διάρκεια ζωής του έργου. Εξ’ άλλου η απαίτηση για μονοψήφια τιμή της αντίστασης γείωσης, σύμφωνα με το πρότυπο IEC 61400-24, πολλές φορές δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθεί, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, με αποτέλεσμα ο περιορισμός των τάσεων επαφής και των βηματικών τάσεων κάτω από τα επιτρεπτά όρια να αποτελεί τον κύριο στόχο του συστήματος γείωσης ενός αιολικού πάρκου.
Θα χαρούμε πολύ να σας ακούσουμε!
Παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για όποιες πληροφορίες χρειάζεστε.